EU domstolen

Britisk Vestsaharakampagne bringer sag for EU-Domstolen

Ny sag ved EU domstolen vil snart afgøre om EU's handelsaftaler forsat skal omfatte det besatte Vestsahara.
27. september 2017

I kategori

I kategori:

Den engelske kampagne for et selvstændigt Vestsahara, WSCUK, har indledt en sag ved EU-Domstolen mod Storbritanniens landbrugsministerium, fordi landet ulovligt tillader import af landbrugsprodukter fra det marokkansk besatte Vestsahara.

Advokat Rosa Curling fra advokatfirmaet Leight Day, der fører sagen for WSCUK, siger, at importen er ulovlig, fordi Marokko ikke har rettigheder i Vestsahara eller havet ud for landets kyst. Derfor skal varer og produkter fra Vestsahara ikke behandles som varer fra Marokko og dermed heller ikke nyde godt af de lavere afgifter, der gælder for varer fra Marokko.

Sagen er overgivet til EU-Domstolen af den britiske højesteret.

John Gurr fra Vestsaharakampagnen er begejstret. Han siger, at han glæder sig til den dag, sagen behandles af den europæiske domstol, for det er på tide, at den forholder sig til den uretfærdighed, som sahrawierne har været udsat for gennem mere end 40 års marokkansk besættelse.

EU-Domstolen har tidligere afgjort, at Vestsahara ikke er en del af Marokko, og at varer produceret her ikke er omfattet af EU's handelsaftaler med Marokko.

Der forventes dom i sagen i slutningen af 2017.