Med regeringens støtte

Dansk masseovervågningsteknologi kan bruges i Vestsahara

Udenrigsministen kan ikke afvise, at masseovervågningsudstyr fra Danmark kan bruges mod politiske aktivister i det af Marokko besatte Vestsahara.
27. september 2017

I kategori

I kategori:

Dagbladet Information og britiske BBC kunne den 16. juni 2017 afsløre, at en lang række undertrykkende regimer, herunder Marokko, har købt masseovervågningsteknologi fra den britiske våbengigant, BAE Systems. Denne teknologi er udviklet hos BAE Systems' datterselskab i Nordjylland. Udenrigsministen kan da heller ikke afvise, at dansk produceret masseovervågningsudstyr kan bruges mod politiske aktivister i det af Marokko besatte Vestsahara.kan 

På trods af dette, har BAE Systems har fået godkendt salget af både PET, Erhvervsstyrelsen og Udenrigsministeriet. Det har skabt undren i solidaritetsbevægelsen Afrika Kontakt, hvor man ikke opfatter Marokko som et land, der på demokratisk vis vil kunne tage vare på avanceret aflytningsudstyr, og der er en stor risiko for, at udstyret vil blive misbrugt. Sekretariatsleder Morten Nielsen siger;

Marokko er ikke en retsstat, og der er ikke respekt for basale rettigheder. At regeringen har givet BAE Systems lov til at sælge udstyr til Marokko og en række andre regimer i Mellemøsten er komplet uforståeligt. Det er dårlige nyheder for de kræfter i Mellemøsten, der ønsker demokrati. De vil betale en høj pris, når de lokale efterretningstjenester ved hjælp af dansk masseovervågningsudstyr kan anholde demokratiaktivister i bl.a. Vestsahara.


I et svar på et spørgsmål fra Enhedslisten Christians Juhl, indrømmer udenrigsminister Anders Samuelsen da også, at det ikke kan udelukkes, at udstyret vil blive misbrugt. Men Samuelsen tror på, at regimerne i Mellemøsten vil overholde de krav, der er til anvendelsen.
 

Her er hele udenrigsminister Anders Samuelsen svar:
”Der foretages en konkret vurdering af alle eksportanmodninger. I overensstemmelse med EU’s dual-use forordning vurderes hver enkelt sag bl.a. ift. kriterierne i Rådets Fælles Holdning 2008/944/FUSP.

Det er vigtigt at understrege, at eksport af våben eller dual-use (Red: udstyr der kan bruges både militær og civilt) produkter i sagens natur altid vil være behæftet med risici, hvorfor Udenrigsministeriet ikke kan udstede en garanti for, at udstyr ikke vil kunne blive misbrugt.

Som nævnt ovenfor vurderes hver sag bl.a. på baggrund af Rådets Fælles Holdning 2008/944/FUSP. Her tages der højde for hensyn til menneskerettighederne, den internationale humanitære folkeret samt den interne situation i medlemslandet.

Regeringens linje i henhold til V 79 i forhold til kommercielle aktiviteter i Vestsahara er ”at opfordre danske virksomheder til at udvise særlig agtpågivenhed ved engagement i områder med uafklaret suverænitet som Vestsahara, og sikre at deres kommercielle aktiviteter ikke skader lokalbefolkningen.”, slutter svaret.

(BAE Systems har oplyst, at de lukker deres afdeling i Nordjylland fra årsskiftet).


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev