PRESSEMEDDELELSE - Opdateret udgave:

Danske EU-politikere ser stort på menneskerettighederne, EU-domstolen og folkeretten

Tirsdag den 12.2. vedtog et stort flertal i EU-parlamentet en kontroversiel fiskeripartnerskabsaftale mellem EU og Marokko. Især støtten fra de to medlemmer fra V og K vækker undren. Aftalen omfatter det af Marokko besatte Vestsahara.
13. februar 2019

I kategori

I kategori:

Denne aftale kommer netop som man også tidligere i år vedtog EU en anden omstridt handelsaftale, som ligeledes omfatter det besatte Vestsahara, dette skaber, sammen med den nye fiskeriaftale, frygt for, at våbenhvilen fra 1991 vil blive brudt, og at FN’s forsøg på at skabe en politisk løsning vil mislykkes. Siden 1975 har over halvdelen af den oprindelige befolkning fra Vestsahara, saharawierne, levet i dag i fem flygtningelejre i nabolandet Algeriet.
Seks danske medlemmer af EU-parlamentet valgte at støtte aftalen på trods af klare advarsler om, at dette er en ulovlig aftale, fordi den konflikter med fire EU-domstolsafgørelser samt med folkerettens bestemmelser, der bl.a. påpeger, at en besættelsesmagt ikke kan udnytte et besat områdes ressourcer uden samtykke fra den oprindelige befolkning.

For aftalen stemte følgende danske medlemmer: Morten Løkkegaard (V), Morten Messererschmidt (DF), Anders Primdahl Vestisen (DF), Jørn Dohrmann (DF) og Bendt Bendtsen (K).

  • Vedtagelsen sker, selvom EU-domstolen fire gange siden 2016 har konkluderet, at aftaler, der omfatter det besatte Vestsahara er ulovlige. Se henvisninger til alle fire domme her.
  • Vedtagelsen sker, selvom den førende menneskerettigheds-NGO, Human Rights Watch, i mandags påpegede ulovligheden ved aftalen i et brev til alle EU-parlamentets medlemmer.
  • Vedtagelsen sker, selvom Freedom House, i deres årsrapport om de politiske- og civile frihedsrettigheder og deres tilstand i alle verdens lande, har listet Vestsahara som verdens fjerde mest undertrykte område (rangeret på niveau med Nordkorea, Tibet, Eritrea og Sydsudan).
  • Vedtagelsen sker, selvom NGO'en, International Crisis Group, har sat Vestsahara på listen over de mest konfliktfyldte områder i Afrika.
  • Vedtagelsen sker, selvom der er tale om kun 12 spanske fiskere, der sammen står for hovedparten af fiskeriet ud for Vestsaharas kyst. Mere end 91% af alle fisk, der skal fanges - nu også af danske fiskere - fanges fremover i havet ud for Vestsahara. DF satte som betingelse for at støtte aftalen i Folketinget, at danske fiskere fik del i tyveriet.
  • Vedtagelsen sker på trods af det oprindelige folks ønsker og protester. Den af FN anerkendte sahrawiske bevægelse, Polisario Front, har kraftigt taget afstand til aftalen. Det samme har næsten 100 lokale civilsamfundsbevægelser fra de af Marokko besatte områder af Vestsahara.

Svaret, på hvordan aftalen alligevel er gået igennem, er simpelt: EU giver efter for Marokkos pres om en accept af besættelsen af Vestsahara. Marokko vil til gengæld tage sig af uønskede migranter fra Afrika syd for Sahara, som EU ikke vil kendes ved.
I Afrika Kontakt, der har arbejdet med Vestsahara-konflikten i mere end ti år, undrer man sig over, hvordan fiskeriaftalen kan blive vedtaget på trods af ovenstående punkter, der i den grad dokumenterer massive menneskerettighedskrænkelser og undertrykkende adfærd fra besættelsesmagten Marokkos side og på trods af, at aftaler, der omfatter Vestsahara på alle måder er ulovlige.
”Vi har i lang tid været i kontakt med medlemmerne af EU-parlamentet. Vi har informeret dem og holdt møder med dem, der ville mødes med os. Det kommer ikke bag på os, at DF er positive over for denne form for aftaler. Men at Venstre og De Konservatives medlemmer stemmer for aftalen er overraskende og trist. Vi kan kun håbe, at deres stemmeafgivelse vil give uro i deres bagland. Vi kan love, at vi i den kommende EU-valgkamp vil gøre vores for at tage denne sag op”, udtaler Morten Nielsen fra Afrika Kontakts Vestsaharagruppe.
Morten Nielsen siger yderligere: ”Vi ved, at Polisario igen vil tage denne aftale til EU-domstolen. Det er rystende at så mange danske medlemmer af EU-parlamentet, og den danske regering, vælger at se stort på den højeste retsinstans i EU og deres afgørelser. Vi vil klart opfodre til, at man ikke stemmer på politikere, der ikke vil følge domstolsafgørelser.”
For yderligere information:
Morten Nielsen
Afrika Kontakt
25396557