PUDEMO:

Demokrati skal udleves, både i Danmark og i Swaziland

Mlungisi og Mphandlana fra demokratibevægelsen PUDEMO var til Enhedslistens årsmøde i Gladsaxe. I deres hjemland, det lille enevældige kongedømme Swaziland, betragtes de som terrorister, fordi de kæmper for et konstitutionelt monarki som i Danmark.
23. maj 2016

I kategori

I kategori:

- Vi har lært meget af at være med til Enhedslistens årsmøde. Blandt andet at det er vigtigt for os som parti og bevægelse ikke bare at tale om demokrati som noget der skal foregå i fremtiden. Vi må arbejde ud fra de demokratiske principper, som vi vil indføre i samfundet, siger PUDEMOs Generalsekretær Mlungisi Makhanya.

T-shirt er lig med terrorisme
People’s United Democratic Movement, eller PUDEMO som partiet eller demokratibevægelsen kaldes, har været partnere med Enhedslisten siden de to partier startede et projekt støttet af Institut for Flerpartisamarbejde i 2013.

Et nyt projekt, der startede i år, skal kapacitetsopbygge PUDEMO, så bevægelsen bliver mere slagkraftig, både administrativt, organisatorisk, og i kommunikationen med Swaziland’s mange fattige om årsagerne til deres fattigdom, og hvordan de bryder dem og kræver demokrati.

Og ifølge Mlungisi Makhanya, og hans vicegeneralsekretær Mphandlana ”Victim” Shongwe, har samarbejdet med Enhedslisten hjulpet med til at puste nyt liv i PUDEMO, der var stærkt kuet af Swazilands undertrykkende terrorlovgivning fra 2008, der primært blev indført for at ulovliggøre og standse PUDEMOs demokratikamp.

- Man kan se, at PUDEMO er tilbage på sporet på antallet arrestationer af vores medlemmer inden for de senere år. Hele ledelsen har været i fængsel, fortæller Mlungisi Makhanya med et lille smil.

Dette gælder også for ham selv og Mphandlana, der, ligesom resten at PUDEMOs ledelse ofte ender i fængsel og vedbliver med at være løsladt mod kaution i årevis for lovovertrædelser som at have en PUDEMO t-shirt på, der i Swaziland bliver betragtet som terrorisme.

Magthaverne er bange for befolkningen
På Enhedslistens årsmøde fik Mlungisi og Mphandlana blandt andet mulighed for at tale med folketingsmedlemmer og almindelige Enhedsliste-medlemmer, høre om den politiske situation i Danmark, deltage i en workshop om flygtningekrisen, og få en rundtur i Gladsaxe med lokalpolitiker Trine Henriksen som guide.

Men de brugte også tiden på at tale politik og udveksle ideer med de andre internationale gæster, som Abba Malainin fra Afrikas Sidste koloni Vestsaharas befrielsesbevægelse Polisario og Pablo Bustinduy fra det spanske venstreorienterede parti Podemos, der under to år efter partiet blev dannet fik over 20 procent af stemmerne ved det spanske folketingsvalg i 2015.

- Vi skal lære af de nye demokratiske fremskridt, som blandt andet Podemos står for, men det kræver at vi på venstrefløjen taler et sprog som folk kan forstå. Radikale sociale forandringer sker ikke ved at vi på venstrefløjen hele tiden kigger indad på os selv, men ved at vi ser os selv som en del af befolkningen. Magthaverne er ikke bange for venstrefløjen, de er bange for en mobiliseret befolkning, fortalte Pablo Bustinduy landsmødegæsterne fra talerstolen.

Et godt debatklima
Det var et budskab som de to Swazier kunne bruge. De var generelt glade for muligheden for at høre på, diskutere med, og lade sig inspirere af årsmødedeltagere som Pablo Bustinduy, som de udvekslede visitkort med, ligesom de generelt var imponerede over debatklimaet på årsmødet.

- Debatterne på årsmødet var vældigt interessante fordi alle, unge som gamle, var med til at diskutere. Selv om man ikke var enig, diskuterede man og fremlagde sit synspunkt. Og dem som tabte afstemningerne accepterede det. Sådan går det ikke altid hos os, fortæller Mphandlana Shongwe.

Hvis du vil vide mere om Enhedslistens arbejde med PUDEMO og Enhedslistens Swaziland-gruppe, kan du kontakte Peter Kenworthy på pechken@gmail.com


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev