Vestsahara

EU laver endnu en ulovlig aftale med Marokko

I Marokko er der jubel over den nye fiskeriaftale, som EU og Marokko netop har forhandlet på plads. Marokko får flere penge og aftalen inkluderer det besatte Vestsahara.
06. august 2018

I kategori

I kategori:

Aftalen, som også er godkendt i Ministerrådet betyder, at farvandet ud for Vestsahara bliver en del af aftalen. Det sker, selvom det er i klar modstrid med FN’s principper for besatte lande og i modstrid med flere retsinstansers afgørelser.

I februar i år afgjorde EU-Domstolen, at Marokko og EU ikke har ret til at indgå fiskeriaftaler, der omfatter havet ud for det besatte Vestsahara, men det er alligevel det, der netop er sket. Det er nu op til EU-Parlamentet og de enkelte landes regeringer, om de vil godkende aftalen.  Det er en del af aftalen, at fiskeriet skal komme lokalbefolkningen til gode, men ifølge Sara Eyckmans fra Western Sahara Ressource Watch har der ikke fundet nogen konsultationer sted med Polisario, som alle anerkender som saharawiernes retmæssige repræsentant.

”Vi beder EU om at støtte FN's bestræbelser i fredsprocessen og i stedet sender de et signal om, at de legitimerer Marokkos besættelse af landet,” siger Sara Eyckmans i en meddelelse fra WSRW.

Der er meget lidt information om indholdet af den nye aftale – herunder om hvor meget EU skal betale Marokko for det ulovlige fiskeri. Man ved dog, at der har været tale om, at EU skal betale omkring 80 mia. euro for den nye aftale. Det er dobbelt så meget som for den gamle aftale, som til sammenligning kostede EU 40 mia. euro.

Stadig ulovligt

EU-Domstolen erklærede den 19.juli i år, at det er i modstrid med de folkeretslige regler at inkludere farvandet ud for Vestsaharas kyst i aftalen. Domstolen henviser til sin egen dom fra februar, der afgjorde, at aftalen var klart ulovlig. Det er den nye aftale dermed også.

I et brev til medlemmer af Europaudvalget og Udenrigsudvalget peger Morten Nielsen fra Afrika Kontakt på, at det ikke bør komme som en overraskelse for regeringen og EU at dommene fra EU-Domstolen vil gå dem imod. Morten Nielsen henviser til at:

  • Marokko og EU ikke kan indgå aftaler, der omfatter Vestsahara
  • Kun marokkanskstøttede civilsamfundsorganisationer har støttet den nye aftale
  • Polisario, der repræsenterer saharawierne, har kraftigt kritiseret aftalen og truer med en erstatningssag mod EU-Kommissionen og medlemslandene
  • Kun 5 procent af fiskerilicenserne går til saharawier
  • Mere end 91 procent af fiskene i den nye aftale kommer fra Vestsahara
  • Aftalen er i modstrid med folkeretten og tre domme fra EU-Domstolen   

Ny retssag

Polisario, der allerede har vundet flere retssager om ressourcerne i Vestsahara, er klar med en ny retssag om den nye aftale. Det er selvom den gamle aftale var ulovlig og i sig selv burde have fået EU-landenes fiskeflåder til at forlade havet ud for Vestsahara, da EU-Domstolen afsagde sin dom, i februar. Det skete dog ikke, og Polisario ser sig altså nødsaget til at anlægge endnu en sag.