Ny sejr for Afrika Kontakt

Glencore dropper Vestsahara

Ifølge schweiziske medier vil Glencore, der er det største internationale selskab til stede i det besatte Vestsahara i øjeblikket, afvikle deres aktiviteter i territoriet. Det er en kæmpe sejr for Afrika Kontakt.
16. maj 2017

I kategori

Det største multinationale selskab i Vestsahara, der i øjeblikket arbejder for den marokkanske regering, er Glencore PLC fra Schweiz. Selskabet har dog meddelt, at det vil stoppe sin offshore olieefterforskning ud for Vestsaharas kyst.
Ifølge oplysninger fra virksomheden selv, vil Glencore snarest muligt trække sig tilbage fra Foum Ognit-oliefeltet ud for Vestsahara.

Glencores aftaler med den marokkanske regering om olieefterforskning i de af Marokko besatte dele af Vestsahara er underkendt af af FN, der mener at disse er en klar overtrædelse af Folkeretten.

Glencore ejede 18,75% af Foum Ognit-feltet, som er et olieudforskningsområde ud for Vestsaharas kyst. Feltets hovedoperatør, New Age, oplyser, at ejerskabet nu overføres fra Glencore til dem. New Age kontrollerer nu 75% af feltet, mens de før Glencores frasalg kun kontrollerede 56,25%.

Oplysningerne om Glencores exit fra Foum Ognit-feltet er ligeledes blevet bekræftet af Western Sahara Resource Watch (WSRW) og af selskabets aktionærer. Salget fandt sandsynligvis sted i maj eller i slutningen af ​​april i år. WSRW oplyste i februar 2017, at Glencore og New Age gennemførte seismiske undersøgelser i Foum Ognit-feltet.

Glencore er dog fortsat operatør af Boujdour Offshore Shallow, som er et nabooliefelt længere mod nord. Ifølge selskabets oplysninger indsamlet af NZZ, og efter hvad WSRW har forstået på aktionærerne, undersøger Glencore også en vej ud af deres engagement i Boujdour Offshore Shallow.

Talrige internationale investorer har de seneste år rejst de kontroverselle Vestsahara-licenser overfor virksomheden, og mange banker og pensionsfonde har sortlistet Glencore på grund af dets aktiviteter i Vestsahara.

"At Glencore nu trækker sig fra olieefterforskning i de besatte områder af Vestsahara er en kæmpe sejr for Afrika Kontakt og viser, at den kampagne vi har kørt mod investeringer i Vestsahara har skabt resultater", siger Jens Madsen fra Afrika Kontakts Vestsahara-gruppe. "Glencore er kendt og berygtet for uetisk ageren mange steder i verden. Derfor er Glencores exit fra Vestsahara en helt særlig sejr for os i Afrika Kontakt, og viser at vores pres sidste år på danske banker og pensionskasser har virket", fortsætter han.

"Vi ser frem til, at Glencores beslutning om at forlade området og afbryde deres kontakt med den marokkanske regering træder i kraft. Olieudforskning i Vestsahara er fundamentalt uetisk. Glencores exit er et godt bidrag til fredsprocessen. Så længe Marokko fortsat kan samarbejde med udenlandske olieudforskningsvirksomheder i de besatte områder, vil Marokko ikke vende tilbage til forhandlingsbordet i FN," siger Sylvia Valentin, forperson fra Western Sahara Resource Watch.

Vestsahara har delvist været besat af Marokko siden 1975. Den 21. december 2016 konkluderede EU-Domstolen i en afgørelse, at handel mellem EU og Marokko ikke kan omfatte Vestsahara uden det saharawiske folks specifikke samtykke. I 2002 kom der en juridisk udtalelse fra FN, der er på linje med EU-dommen.


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev