42 år er nok:

Kræver forhandling om afkolonisering

Vestsaharas befrielsesbevægelse Polisario har ventet på folkeafstemning om uafhængighed i deres hjemland, det af Marokko-besatte Vestsahara, siden 1991. Nu kræver de handling.
04. maj 2018

I kategori

I kategori:

I en pressemeddelelse sidste uge, opfordrede Vestsaharas befrielsesbevægelse Polisario til nye forhandlinger om landets uafhængighed med kolonimagten Marokko, og et stop for marokkanske trusler om magtanvendelse.

- Vi vil gerne tilbage til forhandlingsbordet hurtigst muligt, men vi kræver fuld respekt for vores juridiske ret til selvbestemmelse og uafhængighed, skriver Polisario blandt andet i pressemeddelelsen.

Baggrunden for pressemeddelelsen var, at FN’s Sikkerhedsråd endnu engang forlængede FN-missionen i Vestsahara MINURSO’s mandat, denne gang dog kun med et halvt år. Samtidigt opfordrede Sikkerhedsrådet ifølge Polisario til nye og betingelsesløse forhandlinger mellem Polisario og Marokko.

Tilbage til forhandlingsbordet
Polisario fremhævede i pressemeddelelsen, at man håber at det nye MINURSO-mandat, sammen med den nye FN-udsending til Vestsahara, Horst Köhler, vil kunne få parterne tilbage til forhandlingsbordet.

- Men Sikkerhedsrådet må være håndfaste overfor Marokko, for at stoppe den marokkanske tyrannisering og afpresning, og dermed sikre reelle fremskridt i processen, pointerede Polisario.

I strid med international lov
Vestsahara er Afrikas sidste koloni. Landet har været besat af Marokko siden 1975, som ifølge Den Internationale Domstol og FN ikke har noget legitimt krav på Vestsahara.

EU-Domstolen erklærede i februar, at al handel med kolonistyret er i strid med international lov.

Ifølge menneskerettighedsorganisationer som Amnesty International og Freedom House, er kolonistyret i Vestsahara et af verdens allermest brutale styrer.

Polisario er anerkendt af FN som den legitime repræsentant for Vestsaharas folk, Saharawierne, der desuden er medlem af den Afrikanske Union gennem eksilstaten SADR.