Nyt mandat fra FN

Krav om nye forhandlinger

Det tog en ekstra dags forhandlinger, før FN Sikkerhedsråd fredag den 28.april i stedet for torsdag den 27, besluttede at forlænge MINURSOs tilstedeværelse i Vestsahara og Marokko.
08. maj 2017

I kategori

I kategori:

Striden stod om den lille stribe sand ved Al-Guergarat syd for Marokko på grænsen til Mauretanien, hvor soldater for de to parter flere gange har været tæt på at støde sammen, og i sidste ende besluttede Polisario sig for at trække sig tilbage fra stedet, efter Marokko havde gjort det samme.

Der har gennem nogen tid været frygt for, at situationen i Al-Guergarat kunne føre til at krigen bryder ud igen

Mandatfornyelsen medførte heller ikke denne gang en udvidelse af MINURSOs mandat, så soldaterne må forsat ikke rapportere elle gribe ind overfor de menneskerettighedskrænkelser, de observerer i den marokkansk besatte del af Vestsahara.

En stor sejr

Til gengæld er der hos Polisario glæde over, at resolutionen kræver, at de to parter genoptager forhandlingerne om en løsning på konflikten.

På et pressemøde den 1. maj sagde M’hamed Khaddad, Polisarios koordinator med FN, at kravet om nye forhandlinger mellem Marokko og Polisario uden forudgående betingelser er en stor sejr for sahrawiernes sag, og vil sætte den politiske proces tilbage på sporet.

Han sagde, at resolutionen understregede Sikkerhedsrådets vilje til at finde en løsning, som Marokko har blokeret for siden 2012.  Frem til da havde der været holdt syv møder med direkte forhandlinger mellem de to parter, men situationen rokkede sig ud af stedet. Derfor blev yderligere forhandlinger dengang opgivet.  Khaddad understregede, at Polisario er villig til at forhandle med Marokko for at nå frem til sahrawiernes ret til selvbestemmelse.  Han fremhævede på pressemødet også, at African Union er involveret i processen og at hverken USA eller Sikkerhedsrådet kan være interesseret i en evighedsvåbenhvile i området.

Amerikansk pres

I forbindelse med mandatfornyelsen sagde USA’s viceambassadør til FN, at meningen med fredsbevarende missioner er, at de skal understøtte politiske løsninger.

Han nævnte, at han af to grunde var glad for, at mandatfornyelsen nu finder sted. For det første fordi det det bringer Sikkerhedsrådets fokus tilbage til at støtte den politiske proces, der skal løse konflikten.  For det andet har konflikten trukket FN og Sikkerhedsrådet ned, og fredsstyrken på jorden har oplevet en uendelig serie frustrerende obstruktioner, som det somme tider har taget måneder eller år for personer på højt niveau at redde ud.

Han opfordrede til, at begge parter lader FN-missionen udføre sit job uden indblanding og med respekt for alle eksisterende aftaler, og han nævnte, at der overhovedet ikke er sket fremskridt i de seneste mange år, og det må man gøre noget ved i de kommende måneder.

”Så USA støtter fuldt og helt FNs generalsekretærs opfordring til at genoptage forhandlingerne med ny dynamik og i en ny ånd, og at parterne samarbejder med FN om at komme tilbage til forhandlingsbordet,” sagde viceambassadøren.

Han fremhævede også, at resolutionen sætter nye standarder for missionens præstation, så FN bliver bedt om at sætte klare og målbare mål for, hvad missionen og dens medarbejdere vil opnå. Missionen skal være i stand til at ansætte personale med de rigtige kompetencer for at være så effektiv som muligt, og tilpasse de dele, der ikke arbejder så effektivt som de kan. Det kan lyde som almindelig sund fornuft, men det er ikke altid det, der sker i virkeligheden.

”Vi ser frem til, at FN rapporterer tilbage til Sikkerhedsrådet, hvordan det går med missionen,” nævnte han.

Viceambassadøren nævnte Marokkos autonomiplan som én vejene, der kan tilfredsstille forventningerne hos folk i Vestsahara om at bestemme over anliggender i fred og værdighed.


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev