Kolonisering var ikke til forhandling

Løkke underskriver FN-pagt i Afrikas sidste kolonimagt

Statsminister Lars Løkke Rasmussen underskrev i dag den nye FN-migrationspagt i Marokko – et land hvis kolonisering af Vestsahara bevirker, at titusindvis af Vestsaharas folk har boet i flygtningelejre siden 1975.
10. december 2018

I kategori

I kategori:

Den nye FN-pagt om migration har skabt meget debat i Danmark. Alligevel tog statsminister Lars Løkke Rasmussen til Marrakech i Marokko hvor konferencen blev afholdt mandag, og underskrev aftalen.

Formanden for konferencen, den marokkanske udenrigsminister Nasser Bourita, sagde i sin åbningstale, at det internationale samfund med aftalen og konferencen forpligter sig til sikre migranters rettigheder.

Og i sin tale til forsamlingen, pointerede Løkke at grænser og folkeslag skal respekteres.

Kolonisering ikke til forhandling
Men det er, med disse ord in mente, betænkeligt at konferencen holdes i Marokko, som har brugt alt fra COP 22 til showfodboldkampe med Maradona og Ronaldinho til at legitimere sin kolonisering af nabolandet Vestsahara.

Marokko har holdt Vestsahara koloniseret siden 1975, i strid med utallige FN-resolutioner og en dom fra den Internationale Domstol. Og landets krig med Vestsaharas befrielsesbevægelse Polisario fra 1975 til 1991 gjorde, at titusindvis af Vestsaharas folk måtte flygte til nabolandet Algeriet.

Her sidder over 180.000 af dem stadigvæk i telte og mudderhytter i ørkenen, og venter på at kunne vende tilbage til deres hjemland. De unge af flygtningene, der har haft mulighed for det, er migreret til især Vestsaharas tidligere kolonimagt Spanien.

Og bare så verden ikke er i tvivl, fortalte Nasser Bourita så sent som i november den franske avis Le Monde, at den marokkanske kolonisering af Vestsahara ikke er til forhandling.


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev