Polisario blev officielt inviteret til topmødet den 27.oktober. Det er første gang, Vestsahara deltager i et europæisk-afrikansk topmøde.
Topmøde mellem AU og EU

Marokko kunne ikke holde Vestsahara væk

For første gang deltager Vestsahara i møde mellem EU og African Union trods Marokkos bestræbelser på det modsatte
27. november 2017

I kategori

I kategori:

Både Vestsahara og Marokko deltager i topmødet mellem EU og African Union, der indledes på onsdag i Elfenbenskysten hovedstad Abidjan. Det er første gang Vestsahara deltager, og Marokko har forgæves forsøgt at forhindre landets deltagelse.

Topmøderne har været holdt fire gange tidligere, men under betegnelsen Afrikansk-Europæisk topmøde. Det har tilladt Marokko at deltage, selv om landet først for nylig er genindtrådt i African Union efter at have meldt sig ud i 1984 på grund af Vestsahras medlemskab.

Det er da også modvilligt, at Marokkos Kong Mohamed VI, der selv er delegationsleder for den marokkanske delegation, accepterer Polisarios deltagelse. Det marokkanske nyhedsbureau, Morocco World News, skriver at kongen deltager på trods af tilstedeværelsen af den omdiskuterede deltagelse af  ’den selverklærede sahariske arabiske demokratiske republik’.

-Marokko vil således stå ansigt til ansigt med Polisario med kongen som leder af den marokkanske delegation, skriver bureauet og citerer magasinet Jeune Afriqe for at skrive, at efter Marokko forsøgte at mobilisere sine europæiske og afrikanske allierede til at holde Polisario ude fra topmødet, har kongedømmet nu ændret sin spilleplan, for landet forfølger stadig sit strategiske mål om at får den afrikanske union til ikke at anerkende det såkaldte SADR (Vestsahara.)

Alle med

Beslutningen om, at alle medlemslande kan deltage i det betydningsfulde topmøde blev offentliggjort på et pressemøde i Bruxelles i onsdags, hvor Federica Mogherini roste formanden for den afrikanske unions kommission, Moussa Faki Mahamat for hans indsats for at få Marokkos konge til at acceptere Polisarios tilstedeværelse på mødet.

-Det har været et rent afrikansk anliggende at beslutte, hvilke afrikanske lande, der skal deltage i mødet, understregede Mogherini.

-Men vi har udtrykt en interesse i, at alle medlemmer af African Union kan deltage i Abidjan-topmødet, understreger hun.

Et vendepunkt

For Polisario er det et afgørende vendepunkt at Vestsahara deltager i Abidjan.

-Min vurdering er, at det er betydningsfuldt, at African Union taler med en stemme, og at man med vores deltagelse viser, at man står ved sin egen beslutning om, at alle medlemmer kan deltage i alle møder, siger Polisarios repræsentant i Danmark, Mohamed Limam.

Han betragter det som en sejr, at Marokkos mange bestræbelser på at få Vestsahara udelukket fra mødet ikke er lykkedes.

-Tilsyneladende har Marokko opgivet at påvirke resten af African Union, siger han og understreger, at også i kommende topmøder mellem African Union og eksempelvis asiatiske lande, vil det være umuligt for Marokko at holde Vestsahara udenfor.

-Det bør Marokko acceptere, siger han.

Han forventer ikke nogen dialog mellem Vestsaharas præsident, Brahim Ghali og Marokkos konge på mødet, men siger, at Polisarios tilstedeværelse måske kan få Marokko til at genoverveje hele situationen – også på baggrund af EU-Domstolens afgørelse om handelsaftaler sidste år i december.


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev