FN forsøger igen

Nye forhandlinger?

FNs generalsekretærs nye særlige udsending, Tysklands tidligere præsident, Horst Köhler, har fået til opgave at genoplive forhandlingerne om Vetsaharas fremtid
27. september 2017

I kategori

I kategori:

Der er forventninger hos Polisario om, at FNs generalsekretærs nye særlige udsending, Tysklands tidligere præsident, Horst Köhler vil være i stand til at bringe Polisario og Marokko til forhandlingsbordet igen. Efter at forhandlinger for år tilbage blev opgivet, da gentagne forhandlingsrunder ikke rokkede ved situationen.

Fra Polisarios side er der også en forventning om, at African Union kan spille en rolle for at løse konflikten.

-Det er i hvert fald vigtigt for os, at vi på næste topmøde mellem EU og African Union kommer til at deltage sammen med Marokko, selv om Marokko konstant arbejder på at ekskludere os fra AU, og selv om vi endnu ikke ved, om Vestsahara kommer på dagsordenen, understreger Polisarios nye repræsentant i Danmark, Mohamed Limam Ali Ami, og han fremhæver, at repræsentanter for African Union for nylig har drøftet Vestsahara-spørgsmålet med FNs generalsekretær,  Antonio Guterres.

Mødet mellem EU og Au finder sted den 29.-30. november i Elfenbenskysten.

Lang godkendelse

Det har taget Marokko flere måneder at godkende Horst Köhler, men nu er han udpeget, og han forventes at tage på rundrejse til Marokko og Vestsahara i oktober måned. Marokkanske medier oplyser, at der er planer om, at han skal mødes med landets konge, Muhammed VI. Han skal desuden besøge flygtningelejrene nær Tindouf og mødes med Polisario. 

-Det er vores håb, at det efter denne rejse vil være muligt at komme i gang med forhandlinger igen, siger Mohamed Limam.

På dagsordenen

Vestsahara har flere gange i løbet af september været på dagsordenen i FN. På generalforsamlingen, der netop er afsluttet, understregede Spaniens udenrigsminister Alfonso Dastis Quecedo, at han glæder sig over, at generalsekretær Antonio Guterres har sagt, at han vil prøve at få forhandlingerne i gang i gen. Han sagde, at han har tillid til, at den nye særlige udsending vil facilitere en proces, der fører til en holdbar og gensidigt accepteret politisk løsning, der sikrer selvbestemmelse for Vestsaharas folk.  

Også Algeriets udenrigsminister, Abdelkaher Messahel, håber, at udpegningen af Horst Köhler vil bidrage til, at der igen kommer forhandlinger mellem de to parter.

På FNs menneskerettighedsråds møde i hovedkvarteret i Schweiz, støttede en række ambassadører og juridiske eksperter også planerne om nye forhandlinger, så sahrawierne kan opnå selvbestemmelse og retten til sine egne råstoffer.


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev