FN prøver igen

Nye forhandlinger om Vestsahara

Den 5. december mødes repræsentanter fra Marokko, Algeriet, Mauretanien og den saharawiske befrielsesbevægelse, POLISARIO, i et forsøg på at finde en løsning på konflikten i Vestsahara.
04. december 2018

I kategori

I kategori:

På mødet, som finder sted i Genève, vil POLISARIO presse på for at få Marokko til at gennemføre en folkeafstemning om uafhængighed i det besatte Vestsahara. Løftet om en folkeafstemning var en del af den våbenhvile, som POLISARIO og Marokko indgik i 1991 med støtte fra FN.

Ingen løsning i sigte

Der er imidlertid ikke høje forventninger til udfaldet af december-forhandlingerne. Marokko har længe forsøgt at normalisere besættelsen af Vestsahara og har blandt andet aktivt forsøgt at få marokkanere til at bosætte sig i de besatte områder. Desuden har Marokko i løbet af årene afsporet den diplomatiske proces, og man har ikke været villig til at indgå i reelle forhandlinger med saharawierne.

I Washington er man tilsyneladende ved at have mistet tålmodigheden med Marokko. Trump-regeringen har således forsøgt at presse landet til at genstarte forhandlingerne. For eksempel vil man ikke forlænge den fredsbevarende FN-mission, MINURSO, hvis ikke der sker politiske fremskridt.
FNs udsending for Vestsahara, forhenværende tysk præsident Horst Köhler, er vært mødet, hvor lederen af POLISARIO mødes med udenrigsministrene fra de tre øvrige lande. På trods af den officielle ramme, har man fra marokkansk side meldt ud, at der slet ikke er tale om reelle forhandlinger.

Stigende frustration

Marokko vil formentlig ikke gå med til at forhandle på et grundlag, som indebærer egentlig selvstændighed for Vestsahara. Selvstændighed er til gengæld et hovedkrav for saharawierne, som bliver udsat for diskrimination og undertrykkelse under den marokkanske besættelsesmagt.

I mellemtiden stiger frustrationen blandt de saharawier, som i dag lever i eksil. Tusinder har levet hele deres liv i flygtningelejre i Algeriet og mange unge er begyndt at se væbnet konflikt som den eneste løsning på konflikten. Hertil kommer spørgsmålet om Vestsaharas naturressourcer, som udplyndres af internationale selskaber i modstrid med international lovgivning, og uden saharawiernes samtykke.

Selvom presset på Marokko stiger, er det langt fra sikkert, at de nye forhandlinger vil medvirke til at løse konflikten. Det er dog en positiv udvikling, at de stridende parter nu mødes, efter seks år uden officielle møder mellem Marokko og POLISARIO.


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev