Handelsaftale med Marokko

Polisario er ikke blevet spurgt

Polisario er ikke blevet konsulteret i forbindelse med EU's forsøg på at inkludere Vestsahara i handelsaftaler med Marokko.
01. november 2018

I kategori

I kategori:

Tværtimod har alle saharawi-grupper protesteret mod en udvidelse af handelsaftalerne, så disse også omfatter Vestsahara.

Mhamad Khaddad, der er Polisarios kontaktperson til FN-styrken MINURSO siger, at EU's forsøg på at udvide handelsaftalerne, så de også inkluderer Vestsahara, er utroligt skadelige for FNs bestræbelser på at finde en løsning på konflikten, og han er meget vred over, at EU på den måde hjælper Marokko.

”Det svækker Marokkos vilje til forhandling,” siger han.

Det fremgår af EU-Domstolens afgørelse, at hvis Vestsahara skal inkluderes i EU's aftaler med Marokko, kræver det konsultation med folkets repræsentanter. Den eneste legitime repræsentant er Polisario – som altså ikke er blevet konsulteret.

Den danske udenrigsminister Anders Samuelsen har også hævdet, at saharawierne er blevet konsulteret, men Udenrigsministeriet er endnu ikke vendt tilbage med et svar på, hvem blandt saharawierne, der er tale om.

For nylig har en række saharawi-organisationer protesteret over, at EU vil inkludere Vestsahara i handels- og fiskeriaftalerne med Marokko, og de fastholder, at deres mening ikke er blevet hørt.

Europæisk ’factfinding’ 

En gruppe på tre medlemmer af Europa Parlamentet besøgte i september den besatte del af Vestsahara på en factfinding-mission. Gruppen besøgte ikke flygtningelejrene ved Tindouf, men en af deltagerne fortæller til Western Sahara Ressource Watch, at 80 procent af tiden blev brugt på at snakke med pro-marokkanske grupper, 90 procent af rapporten bestod af pro-marokkanske synspunkter, ingen saharawier fra flygtningelejrene er blevet hørt, og 80 procent af EU-Parlamentets politiske grupper var ikke repræsenteret i delegationen. Gruppens leder var den franske liberale Patricia Lalonde.


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev