Uganda

Politisk kaos og aktivister i klemme

Hvor er Uganda på vej hen? Den sidste tids massive undertrykkelse af aktivister, oppositionspolitikere og kritiske journalister fortsætter, og tegner et dystert billede af udviklingen.
25. oktober 2017

Trusler, chikane, anholdelser, overgreb og tilbageholdelser. Sådan lyder ’opskriften’ på politisk undertrykkelse som den seneste måneds tid massivt har fundet sted i Uganda. Bag ’opskriften’ står ikke mindre end den nuværende præsident og diktator Yoweri Museveni, som pt. har siddet på Ugandas magt i mere end 30 år. En magt, som han ikke vil træde væk fra. Årsagen til den seneste tids tumult er nemlig, at 73-årige Museveni til Ugandas næste valg i 2021 vil være 76 år gammel, og dermed vil have overskredet forfatningens lov om, at man højest må være 75 år for at stille op.

Opskriften på politisk undertrykkelse
Forslaget om at ændre alderen blev introduceret af lovgiveren Raphael Magyezi den 27. september 2017. Efter denne dag kunne oppositionspolitikere, aktivister, NGO’er og religiøse ledere ikke lide lugten i Musevenis bageri. Medlemmerne i Museveni’s National Resistance Movement (NRM) party støttede op om lovændringen, og på baggrund af det har der adskillige gange været fysiske eskapader i parlamentet i form af stolekast og mikrofonstativssvingning.

At tale imod regeringen betyder tilbageholdelse, tortur, afhøring og anholdelser af blandt andet aktivister. Nu har regeringen tilføjet endnu en ingrediens i opskriften på undertrykkelse: Nemlig at fryse NGO’ernes bankkonti – hvilket også betyder tilbageholdelse af danske bistandsmidler.

Ugandas demokratiforkæmpere er dermed under massivt pres. Regeringen har frosset konti med danske bistandsmidler hos de aktivister og NGO’er, som åbent og højlydt har kritiseret #agelimit-forslaget. På gaden bliver protesterende ugandere angrebet af politiet med tåregas og gummikugler. Politiet har på regeringens ordre også ransaget menneskerettighedsorganisationer som er imod forslaget om at ændre forfatningen.

Horrible vilkår for demokratiforkæmpere
Solidarity Uganda, Afrika Kontakts partner i Uganda, har sammen med flere demokratiforkæmpere været igennem ransagninger og anholdelser den seneste måneds tid. Anklagen har været, at de har opfordret til voldelige aktioner mod politiet og regeringen på baggrund af lovforslaget, #agelimit. Solidarity Uganda arbejder dog med politisk modstand via ikke voldelige metoder, og derfor er anklagen uholdbar.

Suzan Wilmot, Solidarity Ugandas direktør, blev i forbindelse med regimets efterfølgelse af politiske opponenter arresteret og tilbageholdt under kummerlige forhold. Blandt andet nægtede hun at spise det mad, hun blev serveret, da hun frygtede, at det var forgiftet. Familie og venner bragte hende dagligt mad. Selve cellen var meget uhygiejnisk, da der var ikke ordentlige bad- og toiletforhold, hvorfor Suzan og to andre kvinder tilbragte alle timer i afføring og urin.

Suzan blev heldigvis løsladt inden hun blev udsat for fysisk tortur. Det var dog ikke tilfældet for en anden medarbejder i Solidarity Uganda. Dickens Otim blev nemlig også anholdt, og blev ifølge Suzan ’dasket til’. Solidarity Uganda er dog langt fra de eneste, som har været udsat for undertrykkelse.

Støt Solidarity Uganda
Støt kampen for frihed og demokrati i Uganda ved at støtte Solidarity Uganda og deres arbejde. Organisationen har i disse dage særligt brug for økonomisk støtte, men et månedligt bidrag vil på længere sigt støtte organisationens arbejde med at udbrede ikke-voldelige metoder til at tale imod regeringen og undertrykkelse.  Man kan donere via organisationens hjemmeside: http://solidarityuganda.org/give-2/. 

 

Denne artikel er skrevet af en af Afrika Kontakts aktivister i Uganda-gruppen. Aktivisten ønsker at være anonym, da personen ønsker at kunne rejse til Uganda. 


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev