Vestsahara:

Rallyløb legitimerer kolonistyre

Efterfølgeren til Paris-Dakar-rallyet, Africa Eco Race, bryder international lov og handler i strid med flere FN-resolutioner, når det i dag kører igennem den marokkanske koloni Vestsahara, uden at have fået lov af landets oprindelige befolkning.
06. januar 2018

I kategori

I kategori:

Africa Eco Race viser også et kort over løbet på deres hjemmeside, der fejlagtigt viser Vestsahara som en del af Marokko. Dagens etape, der kører forbi Vestsaharas hovedstad El Aaiun og slutter i Dakhla, som også ligger i Vestsahara, beskrives som værende i ”Marokko”.

Løbet vises live eller i uddrag på TV-kanaler over hele verden. Løbet vises blandt andet i uddrag på Eurosport 2, som kan ses i Danmark, samt på blandt andet det fransk-baserede Euronews, der ifølge kanalen selv har over 50 millioner seere dagligt og er verdens mest sete nyhedsmedie.

Samarbejder med repressivt kolonistyre
På løbets hjemmeside, fortælles, at African Eco Race ”ikke kun er et løb. Det er også en mulighed for at hjælpe befolkningerne i landene som løbet kører igennem”. Man beskriver desuden, hvordan løbet samarbejder med myndighederne i løbslandene.

Det marokkanske kolonistyre i Vestsahara er dog et af verdens allermest repressive styrer, der flittigt bruger tortur imod dem der kæmper for uafhængighed fra Marokko, siger blandt andet Amnesty International og Freedom House.

Vestsaharas befrielsesbevægelse Polisario er da heller ikke imponeret over Africa Eco Race. Det er i strid med international lov at løbet kører igennem Vestsahara, uden at de som landets FN-sanktionerede repræsentant for den oprindelige befolkning saharawierne er blevet spurgt om lov. Saharawierne skal også påviseligt drage fordel af løbet, bekræfter Polisario.

Løbet er desuden en legitimering af det marokkanske kolonistyre, konkluderer Polisario.