Kommentar om Danmarks Indsamling:

Sæt fokus på årsagerne til fattigdom

Hvis organisationerne bag Danmarks Indsamling vil være med til skabe reelle forandringer i verden, burde de sætte fokus på årsagerne til fattigdommen og samtidigt give et mere retvisende billede af fattige mennesker.
24. januar 2016

I kategori

I kategori:

"Gør en god gerning og hjælp med at samle ind til de fattigste og mest udsatte mennesker i verden. Sådan er budskabet, når DR Ramasjang og DR Ultra, landets børnebiblioteker og LEGO Fonden sammen med alle danske børn samler ind til Danmarks Indsamling." Det kan mine børn og jeg gøre ved at gøre en god gerning, skrive den på et ”godhedsbevis”, og sende den til Danmarks Indsamling via biblioteket. 

Så støtter LEGO Fonden Danmarks Indsamling med 25 kroner, som går til ulandsprojekter som 12 af de største danske humanitære organisationer sætter i værk. Projekterne er ” målrettet de stille katastrofer” og den ”ekstreme fattigdom”, og vil gøre ”en mærkbar forskel for de fattigste”. Det hele afsluttes med et stort tv-show på DR den 6. februar.

Når uretfærdighed ’rammer’
Alt sammen sympatisk og nødvendigt. Men når nu Danmarks Indsamling har fat i alle de store humanitære organisationer, samtlige politiske partier, en masse store og små firmaer, og en stor del af den danske befolkning inklusive børnene i den bedste sendetid, hvorfor bruger man ikke denne enestående mulighed til også at fortælle dem om årsagerne til den ekstreme fattigdom, som man gerne vil være med til at afhjælpe?

For uden at forstå årsagerne til fattigdommen, kan man ikke være med til at fjerne den, vel? Men i stedet for at gøre dette, taler man om når uretfærdighed "rammer" mennesker i udviklingslandene, uden for alvor at nævne årsagerne til denne uretfærdighed, nemlig hvem og hvad der rammer de fattige.

Hvad med at fortælle om de ulige handelsforhold og såkaldte frihandelsaftaler, der er med til at skabe en stadigt stigende ulighed der gør at de rigeste ti procent af verdens befolkning ejer næsten 90 procent af verdens rigdomme? Hvad med at nævne, at multinationale firmaer skylder de afrikanske lande mere end den samlede ulandsbistand til kontinentet i skat, 124 milliarder kroner om året?

For selvom humanitær hjælp er nødvendig, er den symptombehandling hvis vi ikke forsøger at ændre disse og andre grundlæggende vilkår der skaber og holder mennesker i fattigdommen.

Den endimensionelle fattige
Og så er der det endimensionelle billede, som Danmarks Indsamling og andre lignede kampagner efterlader af fattige mennesker som nogle der ikke er i stand til at hjælpe sig selv. Som nogle der må have bistandsarbejdere eller tv-værter fra rige lande til at sætte ord på og løse deres problemer.

Dette billede er ikke bare et problem, fordi det giver os et mildest talt fejlagtigt, forskruet og selvforherligende billede af verden. Det er også et problem, fordi det på sigt er med til at undergrave selve udgangspunktet for kampagner som Danmarks Indsamling.

For hvem har lyst til at blive ved med at støtte mennesker der, ifølge hvad der vises i disse kampagner, tilsyneladende ikke selv handler for at forbedre deres egne vilkår, men år efter år må modtage almisser fra Danmark?

Hvis vi gi’r en hånd…
I 1985 sang Nanna at ”det bliver bedre dag for dag, hvis vi gi’r en hånd til Afrika”, i forbindelse med en stor indsamling til sultende mennesker i Etiopien.

Jeg tror hun var tættere på en sandhed, jeg med god samvittighed vil kunne fortælle mine børn, da hun senere indrømmede at hun burde have sunget ”I fuckhoveder, I har taget Afrika i røven i så mange år, og det er vores ansvar, at Afrika ser ud, som det gør.


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev