Ny retssag for Gdeim Izikfangerne

Send observatører til retssagen

Gdeim Izikfangerne er blevet lovet en ny civil retssag. Den kommer nu og bliver mellem jul og nytår.
06. december 2016

I kategori

I kategori:

Familierne til de dømte i Gdeim Izik sagen opfordrer menneskerettighedsorganisationer og aktivister til at overvære den nye retssag mod de 21 dømte, der fortsat er fængslet.  Sagen er planlagt til at finde sted den 26.december, og sker efter flere års pres mod den marokkanske regering, fordi aktivisterne i februar 2013 blev dømt ved en militær domstol, selv om der var tale om 23 civile aktivister. To af dem er i mellemtiden løsladt, men resten er dømt op til livstid for i 2010 at have deltaget i fredelige protester i Gdeim Izik teltlejren mod sahrawierne dårlige sociale og økonomiske forhold under Marokkos besættelse.

De fængsledes familiemedlemmer håber, at internationale observatører ved retssagen kan medvirke til, at de får en retfærdig sagsbehandling og respekt for de sahrawier fangers grundlæggende rettigheder.

Amnesty International lavede i sensommeren 2016 en kampagne for at få Marokko til at give de dømte en retssag og denne gang ved en civil domstol.

Ved den militære domstol blev aktivisterne dømt uden vidner og uden beviser. Anklagen lød på, at de var medlemmer af en kriminel organisation og havde udøvet vold mod marokkanske embedsmænd og politi.

Efter arrestationen blev de senere dømte udsat for tortur og flere kom med indrømmelser under torturen. 13 af de tilbageværende 21 gennemførte i foråret en langvarig sultestrejke med krav om løsladelse, og i april udviste Marokko flere europæiske advokater, der kom til Vestsahara for at mødes med de marokkanske myndigheder og støtte fangerne.

I slutningen juli besluttede en marokkansk domstol, at de dømte havde ret til en ny retssag, og det er den, fangerne har fået besked om, er planlagt til den 26.december. 


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev