Update fra Sydafrika:

Strejken på Robertson Winery fortsætter

I weekenden har fagforeningen CSAAWU og deres medlemmer været på gaden i Robertson-området i det sydlige Sydafrika. De har delt flyere ud og talt med de lokale i området, så at de ikke tager arbejde som strejkebrydere.
30. august 2016

I kategori

I kategori:
Overblik:

Robertson Winery er en af mange vinproducenter i Western Cape-provinsen i det sydvestlige Sydafrika. Der har de senere år været konflikter omkring forholdene for vinbønderne i Sydafrika, der af fagforeninger bl.a. sammenlignes med slaveforhold med baggrund i udnyttelsen af den sorte befolkning i Sydafrika under apartheidstyret.

CSAAWUs generalsekretær Trevor Christians udtrykker i dag mandag (29. august), at han er taknemmelig for den overvældende opbakning, strejken har mødt i lokalområdet. Han understreger også at han ved, at det er en delikat affære at bede folk om ikke at arbejde, når de er arbejdsløse, men at de jo blot bliver tilbudt arbejdet, fordi der lige nu er konflikt omkring lønforholdene.

Desværre ser det ud til, at de sydafrikanske myndigheder nu er på RWs side på trods af, at parternes advokater er i fortsat dialog, og at CSAAWU har gjort en stor indsats for at holde sig til loven i forbindelse med strejken. Mandag morgen oplyste CSAAWU således, at politiet har eskorteret 24 strejkebrydende arbejdere til RW, ligesom en bus med ca. 60 strejkebrydere fra en nærliggende by var på vej.

Hårdt arbejde at strejke
CSAAWU har rapporteret, at RW synes provokerende i sin fremfærd mod de strejkende, idet de bl.a. har hyret private sikkerhedsvagter til at stå foran de strejkende under demonstrationer, og der har været trusler med skydevåben. Stemningen i konflikten har været ophedet med provokerende tilråb og en bil, der er kørt igennem mængden af strejkende.

Under strejken er der løbende blevet demonstreret foran portene ind til RW. Der er blevet uddelt flyers i Robertson bycenter, og der har været holdt møder mellem parterne til langt ud på aftenen i sidste uge. Derudover har fagforeningsfolk været oppe klokken fire om morgenen for at forsøge at holde dem, der alligevel ville arbejde – de er bange for at miste deres arbejde – hjemme. Sidste melding siger, at 15 lokale arbejdere alligevel valgte at fortsætte arbejdet i slutningen af sidste uge.

Dialogmøder i Sverige
Det har været diskuteret, hvorvidt allierede i Sverige skal opfordre til en boykot af vine fra RW, eftersom det svenske Systembolaget er en af de store aftagere. Indtil videre er det dog vurderet, at det vil have en bedre og mere langsigtet effekt at afholde dialogmøder på nuværende tidspunkt. I dag, mandag, har der altså efter planen været møder mellem det internationale netværk Ethical Wine Trade Campaign og Systembolaget. Håbet er, at Systembolaget vil være med til at lægge pres på RW for bedre arbejdsforhold. Ethical Wine Trade Campaign har tidligere været i dialog med Systembolaget - bl.a. i forbindelse med arbejdskonflikter, der resulterede i en forhøjet mindsteløn for vinarbejdere i Sydafrika i 2013.

Apartheid-lønninger
CSAAWU og deres samarbejdspartnere kalder hovedproblemet i konflikten for apartheid-lønninger. Med det skal forstås, at lønningerne, som vinarbejderne arbejder til, simpelthen fastholder dem i et slavelignende afhængighedsforhold til arbejdsgiverne, der gør det umuligt for flertallet nogensinde at lave noget andet. Dermed fastholdes arbejderne som en del af en så meget lavere klasse, end deres arbejdsgivere, at det er grotesk. CSAAWUs generalsekretær, Trevor Christians, henviser desuden til de beskrevne etiske standarter for fx Systembolaget i Sverige, der importerer vin fra RW, og som han mener, klart ikke bliver overholdt her.

CSAAWU forsøger at fastholde et fokus på ”living wages” altså en grundløn, der sikrer et værdigt liv for arbejderne. Det opnår de ikke via mindre procentstigninger, som RW har foreslået. Tværtimod vil CSAAWU op på en lønstigning på omkring 100 %.

Baggrund
Der har tidligere været konflikter omkring vinarbejdernes arbejdsforhold i Sydafrika, og i 2013 besluttede den sydafrikanske regering efter tre måneders konflikter at sætte en lovpligtig mindsteløn for de sydafrikanske vinbønder op til 105 rand (ca. 48 kr.) om dagen, hvor der tidligere udbredt blev betalt 69 rand (ca. 32 kr.) om dagen.

Det er fire måneder siden, lønforhandlingerne på RW i denne omgang gik i gang. En af CSAAWUs samarbejdspartnere, Alternative Information and Development Centre (AIDC), rapporterede i sidste uge om afvisning af forslag til forhandlinger og kompromiser fra RWs side på trods af fire måneder med ro og disciplin blandt de organiserede vinbønder. RW har i løbet af forhandlingerne tilbudt en lønstigning til arbejderne på knap 9 rand om dagen. Ifølge AIDC tjener RW hvert år hundreder af millioner af rand.