Status quo ikke længere nok

USA vil presse resultater igennem i Vestsahara

FN’s fredsbevarende mission i Vestsahara opretholder i realiteten status quo i kolonien. Vi vil presse på for en løsning, fortæller Amerikansk diplomat i FN’s Sikkerhedsråd.
13. september 2018

I kategori

I kategori:

”USA har presset Sikkerhedsrådet til at sikre, at det har reelle konsekvenser når medlemslandene ikke er villige til at forhandle … I Cypern og Vestsahara har vi haft fredsbevarende styrker i årtier”.

Det fastslog Rodney Hunter, der er amerikansk diplomat i USA’s faste mission ved FN og tidligere menneskerettighedsadvokat, til deltagerne i en briefing i FN’s Sikkerhedsråd i slutningen af august.

Opretholder status quo
Og USA presse på for at missionerne i blandt andet Vestsahara skaber reelle politiske resultater, tilføjede Hunter.

”Og hvis de ikke gør, vil vi revurdere missionerne rolle. Vi gør ikke mæglerne nogen tjenester ved at lade status quo være et mål i sig selv. I teorien er disse styrker med til at støtte politiske løsninger, men i realiteten opretholder de status quo”, pointerede han.

”Det er nemt for os at støtte forhandlinger, men det er kun når vi rent faktisk formår at bestyrke og bemyndige forhandlerne, og presse partnerne tilbage til forhandlingsbordet, at vi kan forvente resultater”, var Rodney Hunters afskedssalut til Sikkerhedsrådet.

På venskabelig fod
Kolonimagten i Vestsahara Marokko var ellers en af USA’s tætteste allierede under Den Kolde Krig, og er en af landets vigtigste partnere i den såkaldte ”krig mod terror”.

Marokko var desuden det første land der anerkendte USA’s uafhængighed tilbage i 1777, og de to lande vedtog en venskabstraktat i 1786 der (med visse ændringer) stadigvæk gælder. I denne aftale står der blandt andet, at de to lande vil støtte hinanden under eventuelle krige.

USA har også længe været på Marokkos side i Vestsahara-konflikten.

Både som Marokkos største militære støtte i krigen fra 1975 til 1991 mellem Marokko og Vestsaharas befrielsesbevægelse Polisario. Og som en langvarig støtte til den marokkanske autonomiplan for Vestsahara, der ellers er i strid med Vestsaharas oprindelige befolkning saharawiernes ønsker, samt FN’s krav om en folkeafstemning om Vestsaharas status.


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev