Udenrigsministeren:

Vestsahara ”ikke en prioritet” for Danmark

”Danmark støtter FN’s bestræbelser på at opnå en politisk løsning på konflikten om Vestsahara. Derudover er Vestsahara ikke en udenrigspolitisk prioritet for Danmark. Følgelig har regeringen ingen planer om særskilte initiativer på området.”
31. maj 2017

I kategori

I kategori:

Sådan svarede udenrigsminister Anders Samuelsen mandag et spørgsmål i udenrigsudvalget, der angik Afrikas sidste koloni, Vestsahara, stillet af Enhedslistens udviklingsordfører Christian Juhl.

Juhl havde spurgt udenrigsministeren, om hvilke initiativer Danmark vil tage for et større engagement i indsatsen for at sikre Vestsaharas folk, saharawiernes, rettigheder, og for at FNs resolutioner om Vestsahara, der fokuserer på saharawiernes ret til selvbestemmelse, realiseres.

Nævnte ikke Vestsahara i menneskerettighedsråd
Fredagen inden, havde udenrigsministeren været lige så lidt imødekommende i udenrigsudvalget, da han svarede på, hvorfor Danmark ikke – som tidligere – havde nævnt koloniseringen af Vestsahara under dennes kolonimagt Marokkos Universal Periodic Review i FN’s Menneskerettighedsråd.

”Andre af FN’s medlemslande opfordrede Marokko til at gøre noget ved menneskerettighedssituationen i Vestsahara, herunder ytrings- og forsamlingsfriheden, og sikre Vestsaharas oprindelige befolkning, saharawierne, imod økonomisk og kulturel diskrimination i forhold til de marokkanske bosættere. Danmark … nævnte ikke Vestsahara,” skrev Christian Juhl blandt andet i sit spørgsmål til ministeren.

”Landene har yderst begrænset taletid … Idet Marokko siden 2012 har ratificeret OPCAT, valgte Danmark at prioritere en del af sin korte taletid på at kvittere for dette og afgive anbefalinger vedrørende henholdsvis beskyttelse af ytringsfrihed og kønsligestilling indenfor forældremyndighedsområdet ved sit indlæg under UPR-runden i 2017,” svarede Anders Samuelsen.

En Universal Periodic Review er en mekanisme under FN’s Menneskerettighedsråd, der undersøger hvorvidt menneskerettighederne overholdes i FN’s medlemslande i en dialog med de andre medlemslande, NGO’er, og andre interessenter.

Menneskerettighedssituationen skal forbedres
Vestsahara, der har været koloniseret af Marokko siden 1975, betragtes tilsammen af Amnesty International som et af verdens fem værste torturmagter.

Vestsahara betragtes desuden af andre menneskerettighedsorganisationer, som et af verdens allermest undertrykkende regimer.

I juni 2016 stemte alle folketingets partier for et beslutningsforslag, der blandt andet fraråder danske offentlige institutioner og firmaer at handle i og med Vestsahara, støtter FN’s bestræbelser på at opnå en fredelig løsning på konflikten, og understreger ”vigtigheden af at forbedre menneskerettighedssituationen i Vestsahara.” I maj 2014, vedtog folketinget en beretning om Vestsahara, der havde en lignende ordlyd. 


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev