Powering the Plunder

Vindmølle strøm skal betale for besættelse

Yderligere vindmølleparker planlægges i det okkuperede Vestsahara- Alle projekterne er betalt af den marokkanske konges private virksomhed, NAREVA.
02. november 2017

Nye oplysninger betyder at andelen af ​​Marokkos vindenergiprojekter i Vestsahara er langt større end det, der tidligere var kendt. Nye beregninger foretaget af Western Sahara Resource Watch estimerer, at i 2020 vil en svimlende 40% af Marokkos strømproduktion komme fra vindmøller i Vestsahara. Det hovedparten af disse projekter kontrolleres af den marokkanske konges firma.

I december 2016 udstedte Marokkos nationale elektricitetsagentur et udbud om at opføre et stort stærkstrømsnetværk i det "sydlige Marokko" - den marokkanske terminologi for, hvad der faktisk er Vestsahara; et område, der ulovligt har været besat af Marokko siden 1975.

Projektet skal forbinde to vindmølleparker, der på det tidspunkt var i planlægningsfasen: Aftissat-anlægget (200 MW) og Boujdour-anlægget (400 MW). Begge projekter vil blive udført af Nareva – Energi delen i det kongelige holdingselskab, SNI. Og begge vindmølleparker vil således blive bygget i det besatte Vestsahara.

Arbejdet på Aftissat-anlægget er allerede i gang, da det britiske selskab Windhoist i øjeblikket opretter 56 Siemens vindmøller. Vindmøller der kommer fra Simens i Danmark.

Disse to nye parker vil kommer oveni de to andre vindmølleparker, som Nareva bygger i de besatte område, og som bliver en del af det "integrerede vindkraftprojekt": et program, der omfatter opførelsen af fem vindmølleparker med en kapacitet på 850 MW . To af de fem parker ligger i Vestsahara. En af dem, en 100 MW vindpark, vil således blive bygget i Boujdour. Den anden på 300 MW, er planlagt til at blive bygget i Tiskrad, en by nær Vestsahara hovedstad El Aaiún. 850 MW-programmet blev givet til et konsortium af virksomheder ledet af den tysk/danske gigant Siemens Windpower, der har slået sig sammen med italienske Enel Green Power og Nareva.

Den marokkanske konges vindmøllefirma er ikke det eneste, der har kontroversielle vindkraftplaner i Vestsahara. Indtil nu har Siemens en andel i stort set alle vindmølleparker i området:

  • ​Siemens leverede delkomponenter til vindmøllerne i den operationelle 50 MW Foum el Oued park;
  • Siemens vandt sammen med Enel Green Energy og Nareva udbuddet på opførelsen af ​​300 MW Tiskrad vindmølleparken og 100 MW Boujdour parken.
  • Siemens leverer dele til opførelsen af ​​200 MW Aftissat vindmølleparken.


Med de nye planlagte vindmølleparker i Boujdour vil andelen af ​​den grønne energiproduktion i det besatte Vestsahara andel betyde ud af Marokkos samlede grønne energiproduktion stige til over 40%.

I november 2016 udgav WSRW rapporten "Powering the Plunder" og dokumenterede Marokkos vindkraftplaner i Vestsahara. Rapporten omfattede ikke Aftissat vindmølleparken eller vindmølleparken på 400 MW Boujdour. På den tid kunne det beregnes, at Vestsaharaens andel af Marokkos samlede vindkraftproduktion i 2020 ville være 22,5% (450 MW ud af i alt 2000 MW, bestående af driftsanlæg, planlagte og parker under opførelse). Med de to nye parker i nærheden af Boujdour, vil andelen gå op til 40,3% - da der ikke synes at være nogen nye planer i Marokko (seneste tilgængelige data er fra juni 2017).

Denne artikel kommer fra Western Sahara Resource Watch og er oversat og bearbejdet af Afrika Kontakt.


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev