Powering the Plunder

Vindmølle strøm skal betale for besættelse

Yderligere vindmølleparker planlægges i det okkuperede Vestsahara- Alle projekterne er betalt af den marokkanske konges private virksomhed, NAREVA.
02. november 2017

Nye oplysninger betyder at andelen af ​​Marokkos vindenergiprojekter i Vestsahara er langt større end det, der tidligere var kendt. Nye beregninger foretaget af Western Sahara Resource Watch estimerer, at i 2020 vil en svimlende 40% af Marokkos strømproduktion komme fra vindmøller i Vestsahara. Det hovedparten af disse projekter kontrolleres af den marokkanske konges firma.

I december 2016 udstedte Marokkos nationale elektricitetsagentur et udbud om at opføre et stort stærkstrømsnetværk i det "sydlige Marokko" - den marokkanske terminologi for, hvad der faktisk er Vestsahara; et område, der ulovligt har været besat af Marokko siden 1975.

Projektet skal forbinde to vindmølleparker, der på det tidspunkt var i planlægningsfasen: Aftissat-anlægget (200 MW) og Boujdour-anlægget (400 MW). Begge projekter vil blive udført af Nareva – Energi delen i det kongelige holdingselskab, SNI. Og begge vindmølleparker vil således blive bygget i det besatte Vestsahara.

Arbejdet på Aftissat-anlægget er allerede i gang, da det britiske selskab Windhoist i øjeblikket opretter 56 Siemens vindmøller. Vindmøller der kommer fra Simens i Danmark.

Disse to nye parker vil kommer oveni de to andre vindmølleparker, som Nareva bygger i de besatte område, og som bliver en del af det "integrerede vindkraftprojekt": et program, der omfatter opførelsen af fem vindmølleparker med en kapacitet på 850 MW . To af de fem parker ligger i Vestsahara. En af dem, en 100 MW vindpark, vil således blive bygget i Boujdour. Den anden på 300 MW, er planlagt til at blive bygget i Tiskrad, en by nær Vestsahara hovedstad El Aaiún. 850 MW-programmet blev givet til et konsortium af virksomheder ledet af den tysk/danske gigant Siemens Windpower, der har slået sig sammen med italienske Enel Green Power og Nareva.

Den marokkanske konges vindmøllefirma er ikke det eneste, der har kontroversielle vindkraftplaner i Vestsahara. Indtil nu har Siemens en andel i stort set alle vindmølleparker i området:

  • ​Siemens leverede delkomponenter til vindmøllerne i den operationelle 50 MW Foum el Oued park;
  • Siemens vandt sammen med Enel Green Energy og Nareva udbuddet på opførelsen af ​​300 MW Tiskrad vindmølleparken og 100 MW Boujdour parken.
  • Siemens leverer dele til opførelsen af ​​200 MW Aftissat vindmølleparken.


Med de nye planlagte vindmølleparker i Boujdour vil andelen af ​​den grønne energiproduktion i det besatte Vestsahara andel betyde ud af Marokkos samlede grønne energiproduktion stige til over 40%.

I november 2016 udgav WSRW rapporten "Powering the Plunder" og dokumenterede Marokkos vindkraftplaner i Vestsahara. Rapporten omfattede ikke Aftissat vindmølleparken eller vindmølleparken på 400 MW Boujdour. På den tid kunne det beregnes, at Vestsaharaens andel af Marokkos samlede vindkraftproduktion i 2020 ville være 22,5% (450 MW ud af i alt 2000 MW, bestående af driftsanlæg, planlagte og parker under opførelse). Med de to nye parker i nærheden af Boujdour, vil andelen gå op til 40,3% - da der ikke synes at være nogen nye planer i Marokko (seneste tilgængelige data er fra juni 2017).

Denne artikel kommer fra Western Sahara Resource Watch og er oversat og bearbejdet af Afrika Kontakt.