Strøm til en besættelse

Wärtsila byder elværk i Vestsahara

Det finske energiselskab Wärtsila åbner endnu et elværk i Dakhla efter aftale med den Marokkanske regering. Dakhla ligger i Vestsahara, hvor Wärtsila allerede har tre store elværker.
31. oktober 2017

I kategori

I kategori:

I en pressemeddelelse fra august i år annoncerede Wärtsila at de skal levere et 22 MW elværk til den marokkanske stats elforsyningsselvskab, ONEE,(Office National de l'Électricité et de l'Eau Potable). I pressemeddelelsen står der bl.a. at ordren er indgivet i starten af 2017 og at Wärtsila regner med at have elværket oppe at køre i januar 2019. Hvad Wärtsila ikke skriver er præcist hvor elværket skal ligge.

Det skal nemlig ikke ligge i Marokko, som Wärtsila skriver – det skal ligge i Dakhla, som er en by i det af Marokko besatte Vestsahara.

Wärtsila skriver stolt i deres pressemeddelelse, at ”stigningen i energiefterspørgslen i Marokko er et resultat af befolkningens adgang til basal infrastruktur – herunder el.” Stadig uden at nævne Vestsahara og Saharawierne.

Det er dog ikke nogen hemmelighed, at Dakhla ikke er marokkansk. I december 2016 afgjorde EU Domstolen, at Vestsahara ikke er en del af Marokko, hvorfor handelsaftaler mellem EU og Marokko ikke indbefatter varer eller ressourcer i Vestsahara. Dommen gør Europæiske virksomheders handler med Vestsaharas ressourcer usikre. Men det virker ikke til at bekymre Wärtsila.

Wärtsila har allerede 3 elværker i Dakhla, som drives af Marokkos ONEE. Det første elværk åbnede i juni 2002. Den første udvidelse fandt sted i december 2010. Den anden i juni 2015 og nu endnu en udvidelse, der indvies i januar 2019.

Tilbage i september 2010 konfronterede Den Finske Fredskomite Wärtsila med deres involvering i Vestsahara. Virksomheden svarede dog, at ”i Wärtsilas perspektiv er det svært at se, at projektet på nogen måde skulle være tvivlsomt.” Samtidig lagde de vægt på, at de ”har indirekte bidraget til velfærd samt opbyggelsen af en miljøvenlig, moderne og pålidelig energiløsning, der vil gavne husholdninger, hospitaler og industri. Elektricitet i Vestsahara er nødvendigt uanset hvilken regering der har kontrollen i området.”

I Afrika Kontakts perspektiv er det arrogant af Wärtsila at mene, at de ved hvad der er bedst for Vestsahara , når både Saharawier og EU domstolen mener noget andet – nemlig, at Vestsaharas ressourcer ikke legalt kan handles og udnyttes af Marokko.