Massetilbageholdelser i Uganda

Afrika Kontakts partner har brug for din støtte

Krav om demokratiske valg og politisk forandring i Uganda har ført til massetilbageholdelser, overgreb og chikane af aktivister i Uganda, herunder vores partner Solidarity Uganda.

Krav om demokratiske valg og politisk forandring i Uganda har ført til massetilbageholdelser, overgreb og chikane af aktivister i Uganda. Blandt dem er Solidarity Ugandas Direktør, Suzan Wilmot. Vis Solidaritet med Ugandas demokratiforkæmpere og kræv at Suzan sammen med alle andre tilbageholdte løslades med det samme.

De sidste to uger har Solidarity Uganda og samarbejdspartnere åbent og højlydt kritiseret landets diktator, Yoweri Musevenis forsøg på at forlænge sine 31 år på magten. Dette har ført til overgreb og tilbageholdelser flere steder i Uganda. Museveni ønsker at ændre landets forfatning, så han fortsat kan sidde på magten og modstand og kritik mødes med tilbageholdelser og magtdemonstrationer. Alligevel fortsætter modige lokale aktivister med at insistere på behovet for demokratisk forandring i Uganda.

I tirsdags invaderede politiet Solidarity Ugandas kontor og tilbageholdte organisationens koordinator, Dickens Otim. Otim var ulovligt tilbageholdt i mere end 48 timer, før han søndag blev løsladt efter massivt pres fra hans familie, lokale borgere og internationale støtter og samarbejdspartnere. Det viser, at presset på regimet er enormt vigtigt og effektivt.

Ung mor og leder tilbageholdt tirsdag morgen 
Tirsdag morgen den 26. september blev Solidarity Ugandas kontor ransaget af politiet igen og organisationens direktør og mor til to små børn, Suzan Wilmot, tilbageholdt. Suzan er fortsat tilbageholdt under kummerlige forhold, og politiet vil ikke løslade hende.

Lige nu leder politiet også efter Suzans mand og kollega, Phil Wilmot.

”Hundredevis bliver anholdt rundt om i landet. Det er tid til at gøre modstand mod diktatur, men vi har brug for støtte til at forsvare os selv mod tortur og chikane. Vi har brug for støtte til at udøve fredelig modstand mod umenneskelighed og undertrykkelse”  

Phil Wilmot, Solidarity Uganda  

Phil er under stort pres og risiko for tilbageholdelser. Han fortæller, at de så snart som muligt vil lancere en crowdfunding kampagne for at sikre løsladelsen af hans kone og tre andre politiske fanger, som blev tilbageholdt sammen med Suzan Wilmot.

Der er behov for solidaritet og pres på regimet
Du kan være med til at lægge pres på regimet og hjælpe med at få løsladt de politiske fanger. Solidarity Uganda har udsendt et call to action med opråb til alle, der ønsker at støtte. Lige nu arbejder Solidarity Uganda på en række initiativer til en ”rapid response plan”, men indtil da beder de om hjælp til følgende: 

1. Bombader dit netværk med budskabet og del på Facebook og Twitter. Du kan enten dele Afrika Kontakts opslag på dansk, eller dele direkte fra Solidarity Ugandas Facebook. Del også dette budskab på Twitter:

2. Kræv at Suzan Wilmot omgående løslades ved at ringe eller skrive til District Police Commander i Lira, Joel Tubanone på +256 782 631 193. Vi har været i gang og det er ikke populært, men med til at øge presset og vise, at verden kigger med.

3. Kontakt den danske ambassade i Uganda og kræv at Suzan Wilmot omgående løslades. Ring eller skriv på Facebook. Du kan opfordre ambassaden til at blackliste District Police Commander i Lira, Joel Tubanone og vær med til at kræve et rejseforbud for menneskerettighedskrænkere.

 • Kontakt Info:
 • Danish Embassy in Kampala: +256 312263211
 • Ambassadens Facebook
 • Udkast til besked 
  Dear Mogens Pedersen
  It is with a heavy heart that I am contacting you. It has come to my knowledge that several Ugandan citizens and advocates of human rights and democracy, including Suzan Wilmot Abong Director of Solidarity Uganda, has been detained by the police, in what seems to be a coordinated crackdown and act of repression from the government on civil society activists in Uganda. I urge you to do whatever possible in order to make sure that Suzan Abong Wilmot and others are immediately being released from prison.
  Best regards
  XXXX

4. Støtte til de politiske fanger og aktivister 
Lige nu er der akut behov for både moralsk og økonomiske støtte til de politiske fanger og de aktivister, der kæmper videre med meget få ressourcer og under konstant trussel mod deres sikkerhed og frihed.

Du kan støtte Solidarity Uganda direkte via crowdfunding-siden Firefund. Lige nu arbejder de hårdt for at sikre midler til at forbedre deres egen sikkerhed ved at installere kameraer og eventuelt hyre en vagt, erstatte ødelagt døre, computere og andet samt betale eventuelle kautioner. Alternativt kan du støtte Afrika Kontakts Mandela fond gennem denne side. 

 

Donation

Støt Solidarity Uganda

Indsamlet beløb: 2050 DKK
20.5%
Mål: 10000 DKK

Bankoverførsel

Reg.: 8401 Konto nr.: 1183500 Eller: MobilePay: 42435

Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev