Debat:

Efter valget - hvorhen Zimbabwe?

Vi ser tilbage på valget og resultatet og spørge: Hvad så Zimbabwe?
Hvornår:
30. august 2018 | 17:00 til 19:00
Hvor:
Wesselsgade 2, 2200 København N

Den 30. juli gik Zimbabwe til valg for at vælge landets parlament og præsident. Det sker lidt over et halvt år efter Robert Mugabe blev afsat ved det, mange anser som et militærkup, tilbage i november 2017. Og nu - for første gang siden 1980 - optræder Mugabe ikke længere på stemmesedlerne.

Men hvordan ser mulighederne for at udtrykke sin politiske holdning reelt set ud omkring valget i år?

Hvordan er kvindernes mulighed for at stemme til valget og stille op til parlament?

Hvor frit var valget egentlig - og hvem er det mest fri for?

Aktvister fra Afrika Kontakt tager til Zimbabwe som valgobservatører og for at undersøge kvinders deltagelse i valget i 2018. Det gør vi i samarbejde med Nordic Africa Center for Local Democracy and Electoral Support og kvinderettighedsorganisationen IYWD, som vi har samarbejdet med i mange år. Den 30. august lancerer vi en rapport om kvinders deltagelse, oplevelser og politiske rum i forbindelse med det zimbabwiske valg. Sammen med Globale Seniorer og Seniorer uden Grænser optegner vi også de historiske linjer samt gisner om Zimbabwes fremtid uden Mugabe.

OPLÆGSHOLDERE (TBA):

- Bjørn Førde, fhv. direktør, Dansk Institut for Flerpartisamarbejde (DIPD) og fhv. generalsekretær, Mellemfolkeligt Samvirke Styre mødet og kommer med et kort indlæg om: Den generelle politiske udvikling i Zimbabwe de seneste år.

- Aktivister fra Afrika Kontakt

Om kvinders deltagelse i valget 2018 og om kampen for kvinders rettigheder i Zimbabwe.

- Peter Tygesen, jounalist og Zimbabwe kender: Er resultatet af valgt bare en gentagelse af et manipuleret valg som vi før har set i Zimbabwe? 

Der vil være bar med øl og sodavand til en billig penge. Overskuddet herfra vil gå til Afrika Kontakts partneres arbejde med at fremme kvinders rettigheder og politiske deltagelse i Zimbabwe.

Vi glæder os til at se jer!