Solidaritetsdag i Silkeborg

Hvordan ville EUs handelspolitik kunne gavne sydafrikanske vinarbejdere og lokalsamfund i Mozambique?

Hvornår:
10. november 2018 | 14:00 til 18:00
Hvor:
3F Silkeborg, Granhøjvej 16, Silkeborg

3F, Alternativets Unge, Arbejdernes Internationale Forum (AIF), Enhedslisten, Kvindenetværket, SF, Socialdemokratiet, LO, SFU & DSU i Silkeborg inviterer til en eftermiddag i solidaritetets navn.

Peter Tygesen, journalist, forfatter og foredragsholder giver en gribende præsentation af Zimbabwe efter Mugabes fald.

Mathilde Goldschmidt Andersen og Drude Daverkosen fra Afrika Kontakt fortæller om EUs handelspolitik og konsekvenserne heraf udfra to eksempler fra Afrika Kontakts partnerorganisationer:

  •  CSAAWU, vinarbejdernes fagforening i Sydafrika, arbejder under apartheid-lignende forhold. En stor del af den vin de producerer sælges til EU og dansk marked. Det giver billig vin på hylderne i supermarkedet, men bitter smag i munden. Afrika Kontakt vil præsentere konkrete anbefalinger til hvordan man kunne bruge EUs, og dermed dansk, handelspolitik til at sikre ordentlige leve- og arbejdsforhold for vinarbejderne i Sydafrika og globalt.
  • AAAJC, menneskeretsorganisation i Mozambique, organiserer lokalsamfund i udvindingsprovinsen Tete, hvor bl.a. mineselskabet VALE, der udvinder kul i området, er ansvarlig for alvorlige krænkelser lokalt. Afrika Kontakt og partnere støtter den i gangværende proces i FN for at skabe en bindende traktat der forpligter virksomheder på menneskerettighederne. I stedet for at bakke op om denne positive process har EU og Danmark, gentagende gange forsøgt at forhindre processen, ligesom EU sideløbende arbejder for at oprette nye mekanismer der skal beskytte store virksomheders interesser. Det beskriver Afrika Kontakt i folderen "Rettigheder for hvem" som vil blive præsenteret på seminaret.  

 

Afrika Kontakts arbejde er støttet af Europanævnet.